lhh
COVER.jpg

Resign Hospital

banner.jpg
 
INTRO.png
 

Beijing Shijingshan Hospital was established in 1987. In 1996, the hospital was rated as a second-class general hospital. The project is located at No. 24, Shijingshan Road, Shijingshan District, Beijing. The north side is Shijingshan Road, the south is Lugu Road, the west is to the Fifth Ring Road, and the east is Cuiyuan West Street.

Given the problems in the hospital, such as old facade, mixed traffic and chaotic functions, party A felt obligated to reconstruct and transform the hospital. The project involved: reorganize the master plan; redesign the plan and facade of the outpatient and emergency; redesign the layer plan of the South inpatient.

 
 
分割线.png
 
STUDY.png
 

Compared with other architecture design, the hospital design is much more complicated due to various rules and professional knowledge. Therefore, learning methods of hospital design and contemporary design trends from existing hospitals and tons of literature reviews is our first step.

 
 

Conducting case studies

 

Through experiencing functions layout and operating mode of four different-age hospitals and observation patients' behavior, we had a comprehensive understanding of how to plan the hospital, how to organize various functions and how to design different streamlines of all kinds of users.

case study-35.png
 
 
 

Studying design trends

 

Reading professional literature and talking with expertise allowed us to gain more insights into modern design standards and provided us with inspiration before starting to design. There were four critical trends in hospital design:

trends-01.png
 
 
分割线.png
 
FIND.png
 

Being equipped with methods of hospital design and contemporary design trends, we conducted tons of field trips in Shijingshan Hospital. And we categorized the problems we found into three aspects to help us find the proper solution later.

probelms-02.png
 
 
分割线.png
 
SOLVE.png
 

Finding a solution

After understanding problems in Shijingshan Hospital, we drew different scenarios focused on each problem to help us generate a simple but efficient solution.

 
 
 
 
分割线.png
 
SOLUTION.png
 

We chose to apply linear elements, like bridge and main street, to connect different medical spaces. Surrounded by transitive spaces, traffic spaces and atriums, the main street served as a landmark to help patients locate their position much easier.

 
 
solution 简化-01.png
 
 

Let's look at the reconstruction process first.

 

Temporary parking buildings and garbage disposal stations that affected the image of the hospital district and the medical technology department that was hard for patients to find and to reach were demolished and moved to the underground and outpatient buildings. The underground space of the current garden was used to build a park, which would save a lot of ground area for greening and building squares that could evacuate the crowd. After categorizing and integrating functions, we inserted the bridge to connect different functional blocks and extend it to the interior to connect cores, which shaped a traffic center of the hospital.

 
 
 

To better represent the reconstruction outcomes, here are some perspectives in response to the above-discussed problems:

  1. Improve the appearance & Separate flows

 

To make the interior spaces have plenty of natural light, we combined the broad area of windows with grids to create a modern facade and abundant light and shadow effect. The bridges made the across between different building without going outside possible and decrease the risk rate of the mixed flow of people and vehicles.

 
 
 

2. Organize interior spaces

 

According to the color code, the outpatient applies green to the signs and wall decoration, etc. To help patients find their target department easier, we arranged the waiting area, the service area, traffic spaces, and atrium to surround the main street. The elevators as the high-frequency used spaces are highlighted in green to make it more visible for people to find. The atrium can introduce natural light, which not only relieves patients' pressure but also reduces the consumption of electricity.

 
 
 

3. Ameliorate signs

 

The outdoor signs employed the color code to distinguish the outpatient, emergency, and inpatient. And the corresponding colors were used as the background of the indicator signs to help patients find the right building. The interior color of the outpatient is green: the bird-eye perspective was used in the vertical signs to show the location of each functional space, which would give patients more sense of direction compared with the plan. Some signs drew on the wall to show the direction exaggeratedly.

signs-01.png
 
 
 

4. Add accessible design

 

Due to the limited area, if we set a ramp at the entrance, it will occupy a large square area. Therefore, this accessible lifting platform was used to help disabled people enter the outpatient.

ACCESSIBLE.jpg
 
 
分割线.png
 
OUTCOMEST.png
 

On the basis of preserving the original structure and the total area of the hospital, we increase the outpatient reception capacity, the green space ratio and the number of parking. After reconstruction, the hospital will provide patients with not only the excellent treatment to satisfy their physical needs, but also the comfortable environment to relieve their psychological pressure, which fits the people-oriented design well.

outcomes-01.png